10 namirnica koje snižavaju testosteron

Mnogo je razloga zbog kojih razina testosterona svake godine opada, ali važniji je način prehrane. U zapadnom svijetu, koji marljivo promoviraju vladine institucije, prvenstveno ovisimo o hrani koja se bitno razlikuje od one koju smo konzumirali većinu svog razvoja.

Naše se tijelo (još) nije prilagodilo ovoj vrsti prehrane, pa posljedično osjećamo posljedice: stope prekomjerne težine posvuda se povećavaju, civilizacijske bolesti rastu, a razina testosterona smanjuje.

Bez pravilne prehrane, vaša proizvodnja testosterona ne može funkcionirati. Jer hranom opskrbljujete svoje tijelo građevinama i sirovinama. Možete se hraniti da vaše tijelo radi poput dobro podmazanog stroja ili se trza i škripi jer u spremnik natočite pogrešno gorivo.

U ovom ćemo članku pogledati 10 namirnica koje sabotiraju vašu proizvodnju testosterona.

1. Biljna ulja

U ovom članku raspravljamo o tome zašto su masti toliko važne za proizvodnju testosterona. Ali nije važno kakve masnoće. Iako zasićene i mononezasićene masne kiseline povećavaju testosteron, oštetit će polinezasićene.

Godinama nas je simpatično oglašavanje margarina učilo da su biljne masti bogate polinezasićenim masnim kiselinama zdrave. Ali slučaj je upravo suprotan.

Problem ovih biljnih masti je taj što je omjer omega-3 i omega-6 često vrlo nepovoljan. Vjeruje se da se omjer 1: 1 smatra zdravim i prirodnim. Sada smo postigli 16: 1 u korist omega-6 masnih kiselina.

Problem je s tim što omega-6 masne kiseline potiču upalu.

A ove kronične upale snižavaju testosteron i pogoduju nizu drugih civilizacijskih bolesti.

Iz tog razloga izbjegavajte suncokretovo ulje, ulje čička, sojino ulje, ulje repice i margarin. Umjesto toga upotrijebite kokosovo ulje, maslinovo ulje, arganovo ulje, maslac ili ghee.

2. Trans masti

Trans masti su čak i gore od polinezasićenih masnih kiselina. To su također biljna ulja koja su još industrijski obrađena kako bi bila stabilnija.

Sada je nadaleko poznato koliko su ove vrste masti nezdrave. Trans masti smanjuju testosteron, smanjuju broj spermija i 2% više trans masti u vašoj prehrani povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti za 23%.

Budući da su jeftini i jednostavni za obradu, koriste se u većini restorana brze hrane. Pogotovo kad je pržena.

3. Soja

Soja je trenutno u središtu žestoke polemike.

Neki kažu da je vrijedan izvor proteina i da nema studija koje pokazuju da smanjuje testosteron. Drugi kažu da soja dovodi do sisa, viška estrogena i upotrebe Nintendo Wii-a. Istina je vjerojatno negdje između.

Jer postoje jasni dokazi da soja ima negativne učinke na muško tijelo.

  • 2004. istraživački tim pod vodstvom Trenta D. Lunda otkrio je da izoflavon zvan Equol sadržan u soji može gotovo u potpunosti inhibirati aktivnost dihidrotestosterona (DHT).
  • Studija iz 2011. godine promatrala je 19-godišnjaka koji je započeo dijetu zasnovanu na soji. Tijekom studije izgubio je zanimanje za seks i patio od erektilne disfunkcije. Testosteron i DHT bili su upitni. Godinu dana nakon završetka dijete, njezino se erektilno i hormonalno zdravlje u potpunosti oporavilo.
  • Studija iz 2013. otkrila je da sojini proteini smanjuju razinu testosterona nakon treninga.
  • U 2008. godini pregledano je 99 neplodnih muškaraca, a oni koji su jeli najviše soje imali su najmanji broj sperme.
  • Dvije studije pokazuju da su mužjaci štakora, koji su već bili izloženi soji u majčinom želucu, imali problema s razvojem spolnih organa.
  • Istraživači su 2005. otkrili da sojini proteini smanjuju testosteron i DHT kod mladića.

4. Laneno sjeme

Sjeme lana smatra se vrlo zdravim, zbog visoke razine omega-3. Za muškarce, međutim, oni nisu najbolji izvor ovih masnih kiselina.

Budući da laneno sjeme sadrži i biljne tvari koje u tijelu djeluju poput estrogena.

U jednom istraživanju, žena koja pati od viška testosterona mogla bi smanjiti razinu za 70% sjemenki lana dnevno za 70%. Naravno, ovo se ne može prevesti sa 1: 1 na zdrave muškarce, ali svejedno pokazuje da laneno sjeme ima snažno antiandrogeno djelovanje.

5. Sladić

Tema još nije istražena vrlo intenzivno, ali postoje jasne naznake da sladić nije najbolje slatko za muškarce.

Jedno je istraživanje pokazalo da čak 7 grama dnevno tijekom 4 dana dovodi do značajnog pada razine testosterona. Nakon što je ograničena konzumacija sladića, vrijednosti su se potpuno oporavile. Vjeruje se da je odgovoran aktivni sastojak glicirizin.

6. Nana

Pepermint nažalost nije dobra alternativa za međuobrok. Mentol snižava testosteron i smanjuje spolnu želju.

U studiji na štakorima, istraživači su otkrili da je razina testosterona smanjena za 51% kada su životinje dobile čaj od metvice u udjelu od 20 g / l.

Jedino ljudsko istraživanje na tu temu provedeno je sa ženama koje su imale višak testosterona. Šalica čaja od mente, dva puta dnevno tijekom 5 dana, smanjila je slobodni testosteron za 30%.

7. Alkohol i iznad svega pivo

Nije ni čudo što alkohol snižava testosteron, ali čaša tu i tamo neće imati velike razlike. U jednom istraživanju skupina muškaraca i žena trebala bi popiti 2-3 pića dnevno. 3 tjedna.

Razina testosterona u muškaraca pala je za 6,8%, a žene se nisu promijenile. U drugoj studiji, u kojoj je povećana količina alkohola, vrijednosti su značajno pale, za 23%.

Kao i svugdje: Doza čini otrov.

U štakora koji su, na primjer, hranjeni 5% dnevnih kalorija alkoholom, genitalije su smanjene za 50%.

Najvažnije je što pijete. Budući da pivski hmelj također sadrži fitoestrogene koji snižavaju testosteron. Vino je najbolja alternativa.

8. Mliječni proizvodi

60-70% estrogena koje unosimo hranom dolazi iz mliječnih proizvoda.

Mliječne krave na masovnim farmama ostaju trudne 300 dana godišnje i pune su hormona i loše prehrane.

U japanskom istraživanju u kojem su muškarci pili 600 ml mlijeka dnevno, razina estrogena znatno je porasla, a testosteron je eliminiran.

Stoga nemojte što više koristiti mliječne proizvode.

Ako ne možete bez ičega, uzmite barem mlijeko s malo masnoće, jer su hormoni topivi u mastima i uglavnom su u mliječnoj masti.

9. Prerađeno meso

Uz moralne poteškoće koje za sobom povlače, tvorničke životinje na farmi hrane se potpuno neprirodnom hranom, ubrizgava im hormone i antibiotike.

U masnom tkivu ovih životinja nakupljaju se kontaminanti i postoje dokazi da konzumacija ovih mesnih proizvoda povećava estrogen u tijelu.

Suprotno tome, meso životinja s utrobom u travi sasvim je sposobno povećati testosteron.

10. Proizvodi od žitarica

Većina žitarica sadrži protein koji je stekao određenu slavu: gluten.

Još jednom su duhovi podijeljeni, koliko su sada štetni. Jedno nam je važno: gluten povećava prolaktin.

Prolaktin je antagonist testosterona, a povećanje ovog hormona potiskuje testo i dopamin. Uz to, visoko prerađeni proizvodi od žitarica povezani su s nekoliko bolesti jer proizvode jači inzulinski odgovor od čistog šećera.

Ne postoje dobri preduvjeti za zdravu proizvodnju T.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply